neděle 29. prosince 2013

Bacon Cheesburger, T.G.I. Friday's

Thanks God it's Friday, přesně tohle název restaurace znamená. A jak jinak oslavit pátek, než v tomhle emerickým řetězci, kde je kvalita a kýčovitost zaručena. Já prubnul pobočku na Andělu, ale po celým světě by pobočky měly být plus minus stejný, takže to je vesměs jedno. Uvnitř na vás čeká interiér vyzdobenej snad vším, co se dá v zámoří koupit. Pěkný pokoukání a vaše oči se nudit nebudou. Pro někoho možná až moc kýčovitý. Všechno čistý a jak má být, takže super. Ale tohle nikoho nezajímá, člověk se tam chodí najíst. Co čekat od Bacon Cheesburger od T.G.I. Friday's?


"Náš šťavnatý hovězí hamburger s rozpuštěným sýrem Colby a křupavou slaninou." Tohle píšou na webu restaurace. To samý se taky dozvíte na jídelním lístku přímo v restauraci s informací, že všechny hamburgery jsou defaultně propečený na medium well. Může být. Jednotlivej výběr surovin v sendviči je naprostá klasika, jak už taky název napovídá. Trochu mě zarazila absolutní absence jakékoliv omáčky. Obsluha se vás ale po donesení sendviče zeptá, jaký omáčky si přejete. Já se spokojil s chutí Heinz kečupu, kterej už byl na stole společně s mlýnkem na sůl a pepř. A bohatě to stačilo. K sendviči vám taky donesou nůž. Prve sem trochu koukal. Kterej barbar by si dobrovolně rozříznul svůj sendvič. No v půlce jídla sem pochopil. Půlky hamburgeru a půlky hranolek se normální hlad zažene celkem snadno a nejspíš by se jedné porce najedli i dva menší jedlíci. Pak se nůž určitě hodí. No já nejsem žádný ořezávatko, tak nůž ležel ladem.

Jak už bylo nenápadně naznačeno, k sendviči dostanete i porci hranolek. Porce je to taková střední, bohatě stačí. Po pravdě sem je ani nedojedl (taková ostuda, vím), protože samotnej sendvič mě zasytil dokonale. A že to byla nějaká škoda. Hranolky od T.G.I. Friday's jsou jedny z nejlepších hranolek, jaký sem kdy měl. Trošku tlustší, akorát osmažený v čistým oleji a hlavně s opravdu fajným kořením, který mi sedlo moc. Rád bych tenhle mix koření měl doma. Rozhodně se na ně těším do budoucna znova. Tolik k hranolkům.


A teď konečně k tomu hlavnímu. Maso bylo super. Kvalita byla znát, ale že by mě spadly kalhoty, to zase ne. Masíčko bylo propečený na můj vkus trošku víc (trošku nad medium well). Příště si pro jistotu objednám medium. Krvavý hovězí mi vadí míň jak propečený. Každopádně chuť byla plně hovězí, masitá a šťavnatá, až by i vegan musel uznat, že tenhle skot neumřel nadarmo. Slanina byla dobrá, ale popravdě sem měl lepší. A mnohokrát. Tohle byla taková ta obyčejná nadprůměrnější slanina, kterou seženete i v supermarektu. Srovnávat by se mohla klidně se slaninou ve fast foodech, což je trochu ostuda. Sýr Colby byl chuťově vydařenej, krásně se rozpustil, ale podobně jako slanina se chuťově taky nějak extrémně neprosadil. Složení zeleniny je taky celkem klasika. Dobrý rajčátko, dobrá červená cibulka, dobrej salátek a dost dobrá kyselá okurka. Všechno parádně křehký, křupavý a čerstvý. Zeleninu chválím. Co tam máme dál? Houska! Houska byla naprostá klasika. S největší pravděpodobností nějakej prefabrikát. Nikoho tím neurazíte, ale ani neobrazíte. Lepší průměr. A semínka k tomu.


Z předchozích řádků by se mohlo zdát, že jsem z Bacon Cheesburgera nebyl nějak odvařenej. Ale není to pravda. Odvařenej sem byl dost. Tenhle hamburger chutnal tak, jak hamburger chutnat má. Po hovězím mase a to po dobrým hovězím mase. Tenhle sendvič snad nemůže urazit žádnýho člověka, kterej do T.G.I. Friday's za hamburgrem přišel. Po prvním kousnutí vás obleje opravdový americký blaho. Bohužel později si začnete všímat, že chuť sýra a chuť slaniny se projeví jen občas. Tří hlavní chutě (maso, slanina a sýr) se nesnoubí přesně tak, jak by si člověk představoval. Možná přidat po plátku slaniny a sýra a byl bych spokojenej dvakrát tolik. Kupodivu sem ale moc nepostrádal výraznou omáčku (dal sem si tam jen trochu kečupu). Zelenina udělala práci za omáčku a udělala ji dokonale. To sem u hamburgeru zažil poprvé. Respekt. Jinak opečená houska ze začala ke konci docela dost rozpadat, to by mohlo někoho nazlobit. Mě ne, já s házením zbytků z talíře do pusy rukama problém nemám.

Jakej je teda konečnej verdikt? Bacon Cheesburger stojí 269 korun českých. Za tuhle cenu dostanete sendvič s opravdovou chutí masa. Ale takovejhle sendvič dostanete na spoustě místech a to kolikrát i za polovinu ceny. Dokonce i v malé vesničce třeba tady. Bacon Cheesburger od T.G.I. Friday's je lepší průměr, ke kterýmu dostanete superiorně nadprůměrný hranolky a servis. Stál za tu cenu? Stál. Dám si ho znova? Ne. Od Bacon Cheesburgera za tyhle peníze bych čekal víc vyladěný chutě sýra a slaniny v sendviči. Každopádně do T.G.I. Friday's si zajdu určitě zase a zkusím něco víc šílenýho.


PS: Takhle vypadá kuřecí quesadilla. Parádní kombinace chutí a super omáčky. I když na mě dost ostrý jídlo. Tím končí tahle superkrátká recenze.

8 komentářů:

  1. V TGIF určitě stojí za vyzkoušení spíš jejich Jack Daniels Burger nebo ty z jejich prémiový edice. Zrovna tenhle je opravdu nejnudnější :)

    OdpovědětVymazat
  2. Když na burger v Praze, tak do Dishe. V TGIF jsem měl taky, nicméně ta samotná péče o burger je neporovnatelná. Jinak ať si dáte v podstatě cokoliv, neuděláte chybu.
    S tou celosvětovou kvalitou nevim, slyšel jsem, že jistý američan tvrdil, že nejlepší TGIF, kde kdy byl, bylo v Praze Na Příkopech. USA mají přeci jenom jiné standardy, takže bych tomu po kvalitativní stránce i věřil.
    Nicméně pro všechny doporučuji chodit do TGIF na Anděl, kvalita stejná jako v centru(ať už Přikopy nebo Starý Město), nicméně ceny o cca 10% nižší.

    OdpovědětVymazat
  3. TGIF v americe je jedna z těch levnějších restaurací, nic slavonstního. Cenově rozhodně nižší, než běžné ne-řetězcové restaurace a kvalita bohužel také dost kolísá.

    Co se burgertu v DISH týká, musím souhlasit. Za mě je to pražská #1 a rozhodně stojí za mnoho návštěv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se do toho DISHe musím někdy podívat...

      Vymazat
    2. ty tu ze sebe delas gurmanskeho burger guru a nebyl jsi jeste v dishi? lol

      Vymazat
    3. To je DISH nejlepší restaurace na burgery na celým světě? Pochybuju. A i kdyby, tak to s tím, jestli se člověk vyzná v hambáčích nebo ne, nemá co dělat.

      Vymazat
    4. tvoje recenze jsou v drtive vetsiny z ceskych restauraci, proto je mi s podivem, ze jsi jeste nebyl v dishi, ktery dela nejlepsi burgery v nasi zemi (nejsem majitelem restaurace, jen mluvim z vlastni zkusenosti a z recenzi po webu).
      proto je tvoje absence dishe naprosto nepochopitelna a zarazejici

      Vymazat
    5. Moje recenze jsou hlavně z drtivé většiny z fast foodů. Bohužel v Praze se vyskutuju párkrát do roka a čas chodit po restauracích není vždycky, bohužel.

      Vymazat